Ingezonden brief Volkskrant

Zetelroof

18 juli 2019

Zetelroof.

Ik lees de zoveelste brief over de zogenaamde “zetelroof”. Dit keer van Loet Bakkum, pagina O&D, 18 juli j.l.

Los van het feit dat er in de grondwet staat “De leden stemmen zonder last.” (Artikel 67, lid 3) wil ik aan de hand van een voorbeeld uitleggen waarom het een slecht idee is dat een partij of fractie gaat over de bezetting van kamerzetels.
Stél, ik stem op een partij die vóór de verkiezingen zegt altijd tegen de uitbreiding van Schiphol te zijn (is maar een voorbeeld), maar na een tijdje stemt die partij toch voor uitbreiding. Kamerlid X zegt daar tegen te zijn en wordt uit de fractie gegooid. In die situatie zou ik heel blij zijn met dat kamerlid. Dit geeft nu precies aan waarom de leden zonder “last” stemmen. Niks aan doen dus.